Conacul Flanderhof - Daia Sibiu

Conacul Flanderhof este situat in satul pitoresc Thalheim - Daia din inima Transilvaniei, județul Sibiu, la 6 km de centura Sibiului și la 12 km de centrul orașului Sibiu.

Această frumoasă casă fortificată a fost, în secolul al XIV-lea, reședința contelui Andreas de Thalheim (1339). Turnul poartă stema lui Matthias Huszar de Brenhida și datează din 1594. Huszar și trupele sale au fost implicați în Războaiele ungaro-otomane, care au durat 15 ani, când trupele tătare ale lui Khan Ghazi Giraly s-au alăturat otomanilor.

În secolul al XX-lea a aparținut familiei Bordon. A fost confiscată de regimul comunist și în 1996 a fost revendicată cu succes de către descendenții familiei. Jan DE MAERE, actualul proprietar, a cumpărat proprietatea în 1998 și a restaurat-o complet. Acum este una dintre casele sale private și de asemenea, o casă de oaspeți, cu 20 de camere bine echipate cu băi private. Există posibilități de luat masa în interior și în exterior, un grătar în aer liber, grădini frumoase și un pod acoperit din lemn de 22 m lungime peste un braț al râului Hârtibaciu, care leagă proprietatea de livadă. Acolo, patru foste case de lemn din Maramureș, vechi de 200 de ani, preluate de la Desești și Ieud și reconstruite cu tot confortul modern (câte 2-3 camere fiecare) în livadă, vor putea fi închiriate ca și case de vacanță. Fiecare dintre acestea este situată într-un peisaj verde sublim, cu multe plante și flori.

În anul 2000, contele Michael de Villegas de Clercamp a proiectat grădinile, împodobite cu numeroși arbori rari și peste 280 de plante diferite (unele furnizate de plantațiile baronului Zoltan Ugron din Tîrgu Mureș), numeroși trandafiri diferiți (de la Rosafruct, Jeno Szeppessy, Unirea AB) și alte flori, toate selectate de contesa Brigitte de Villenfagne de Sorinnes, fostă asistentă botanică a lui Montague Russel Page (1906-1985).

Actualul proprietar are un interes major în domeniul artelor. Susține o serie de artiști români renumiți precum Ștefan Câlția, Paul Neagu, Horia Bernea, Ioan Sbîrciu, Andras Szabo, Alexandru Cinean, Tara von Neudorf și mulți alții. Lucrările lor decorează camerele din Flanderhof. Jan DE MAERE a adus multe piese de mobilier și decorațiuni antice, unele datând de la sfârșitul secolului al XV-lea până în secolul al XIX-lea, de la proprietatea familiei sale din Flandra. Splendida tâmplărie de stejar, mobilierul și parchetul, din stejar alb în tradiția flamandă, au fost create de Paul Jonet la Săliște înainte de 2006.

Prof. univ. dr. h. c. Jan DE MAERE este, de asemenea, un renumit istoric, doctor în istoria artei și în neuroștiințe, are un interes viu pentru știință, literatură, muzică și artă.

În sala de conferințe (100m2) și teresa deschisă (100m2) situată deasupra, singurele adăugiri arhitecturale noi care înlocuiesc vechiul hambar, precum și în sălile de conferințe și muzică, sunteți invitați să vă organizați petreceri, întâlniri, activități culturale și evenimente pentru peste 100 de persoane.

De aici puteți explora peisajul rural minunat și liniștit și bogatele clădiri istorice ale râului Harbachthal (râul Hârtibaciu), precum bisericile fortificate săsești datând din secolele XII-XIII. Munții și pădurile Făgăraș, situate la 20 km de Flanderhof, sunt vizibile din belvedere de pe turn. Grădinile au flori abundente și specimene botanice rare. În afara satului, natura minunată și nealterată vă invită la plimbare, ciclism și motocicletă pe șosea și în afara acesteia în aceste împrejurimi frumoase.